Buen apetito!

Een goede bruiloft is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met heerlijk eten en drinken. Achteraf vaak een van de belangrijkste herinneringen aan het feest. Dit zal wereldwijd zo zijn, hoewel iedere cultuur dat op zijn eigen manier zal invullen, ervaren en beleven. Wat een geluksvogel ben ik toch dat ik soms op de mooiste plekken kom en ook nog eens heerlijk mag meegenieten van dit alles. Zo ook op Ibiza, waar ik al van heel wat culinaire hoogstandjes heb mogen proeven.

De Spaanse keuken

Eigenlijk is er van alles mogelijk op het gebied van de ‘food & beverages’ (zoals we in vaktermen het eten en drinken noemen). Van de eenvoudige keuken tot super uitgebreid en over de top. En eigenlijk maakt het niet zoveel uit waarvoor je kiest, het (bijna) allemaal even lekker. Het belangrijkste is dat het bij jullie past!

Ik wil je nu graag meenemen naar gerechten die heel erg typerend zijn voor de Spaanse keuken, gerechten die niet meer weg te denken zijn, namelijk de tapas. Hoewel het niet precies bekend is waar de Spaanse tapas vandaan komen, want er bestaan een aantal verschillende verhalen over het ontstaan van de tapas.

Tapada

Een van die verhalen vertelt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij het drinken van wijn of bier altijd hapjes moesten worden gegeten om de te voorkomen dat de drank te snel naar het hoofd zou stijgen. Helemaal in het begin werden deze hapjes toen nog bovenop de rand van de kan of het glas gelegd om te voorkomen dat er vliegen in de wijn of het bier zouden vallen. Zo werd het glas bedekt. Dit bedekken van het glas werd ‘tapada’ genoemd en zo ontstond het woord tapa.

La tapa

Anderen beweren dat de geschiedenis van de tapas is ontstaan door Koning Alfonso XIII, toen de koning op officiële reis was in de provincie Cadiz en bij het voorbij komen van een herberg stopte om uit te rusten. De koning bestelde een glas wijn. Maar op dat moment kwam er een windvlaag binnen in de herberg. Om te voorkomen dat het glas zich niet vulde met zand van het strand had de ober het goede idee om het koninklijke glas te bedekken met een stukje ham, ‘la tapa’. De koning vond het idee zo goed. Hij dronk de wijn en bestelde er nog een, samen met een soortgelijke ‘tapa’. Toen men dit zag bestelde iedereen hetzelfde, eerst een kleine groep en tenslotte het hele Spaanse Koninkrijk.

Heerlijke hapjes 

Er bestaan tegenwoordig diverse verhalen over het ontstaan van de tapas, maar alle verhalen hebben wel een van de volgende variaties in zich: de noodzaak om iets te eten om te kunnen doorwerken totdat het tijd was voor het hoofdmaal, de noodzaak om iets te eten om te voorkomen dat de wijn niet tot het hoofd stijgt en de noodzaak om de wijn te beschermen tegen insecten.

Que rico!

Bij het ontstaan van de tapas bestonden deze alleen nog maar uit een stukje ham, chorizo of ander vlees en soms een stukje kaas. Tegenwoordig is het aanbod in tapas heel uitgebreid en zie je naast de bovengenoemde bites de typische olijven en noten, maar ook kleine porties van wat normaal als hoofdgerecht wordt bereid. En ze zijn zooo lekker! Que rico!

En er komen steeds meer nieuwe tapas bij. Ook gerechten die van origine alleen als ‘echt gerecht’ werden geserveerd – zoals de paella of het aardappelstoofpotje met vlees – integreren langzaam maar zeker in de Spaanse tapas keuken.

 Slow food om echt van te genieten 

Er zijn wel een aantal eigenschappen die heel erg karakteristieke zijn voor de Spaanse tapas. Zo gaat het nooit om zoet voedsel, het zijn altijd kleine porties, het is geen ‘fast food’, maar juist heel erg slow food, tapas zijn iets informeels en iets wat je eet met vrienden of collega’s en tapas worden ‘tussendoor’ gegeten, zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het echte avondeten.

Tapas eet je altijd samen met anderen, het liefst staande en ze worden bij voorkeur gegeten bij wijn.  Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je tapas alleen eet als je heerlijk de tijd hebt, dus zonder haast, zodat er volop genoten kan worden van al het lekkers.

Tapas op jullie bruiloft

Zien jullie dit al voor je in die prachtige tuin van jullie finca tijdens de bruiloft? In plaats van een uitgeserveerd diner is het meer dan heerlijk om urenlang met elkaar te genieten aan prachtig gedekte tafels met op de achtergrond de ondergaande zon en een lekker muziekje ondertussen genietend van de meest heerlijke tapas, passende wijnen en natuurlijk van elkaar. Spaanser kan het bijna niet!

Buen apetito!

Liefs, Marion

 

Bron: Spaansewinkel.nl

Fotocredits: Jennifer Arndt Fotografie

Catering: Mucho Gusto Ibiza en Atzaro (beginfoto)

 

Leave a Comment